Riboflavin (E101) je přírodní barvivo žluté až oranžové barvy.
Setkat se můžete také s označením laktoflavin nebo vitamín B2.
Tato látka patří mezi flaviny a zároveň mezi 8 vitamínů skupiny B.
Hlavní důležité body o E101 – riboflavin:
Je to přírodní látka.
Použití v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.
Výroba E101
Přírodní barvivo E101 lze získat chemickou syntézou z 3,4-dimethylanilinu a ribózy.
Další možností je mikrobiologická metoda, kdy se látka získává z houby Eremothecium.
Poslední možností jsou geneticky modifikované bakterie Bacillus subtilis.
Na co se používá riboflavin?
Barvivo E101 se používá v potravinářském průmyslu. Nejčastěji se nachází v dětských kaších nebo arašídovém másle.
Přirozeně se riboflavin vyskytuje v mase, mléku, játrech, drůbežím mase, rybách a vejcích. Ze zeleniny se nachází v brokolici, špenátu, bílém zelí, pohance a dalších.
Zakoupit a konzumovat ho ale můžete také jako doplněk stravy ve formě tablet.
Je E101 zdravé?
Riboflavin je velmi důležitý pro zdraví nehtů, vlasů, pokožky a štítné žlázy. Tělo ho potřebuje pro tvorbu protilátek, erytrocytů a regulaci reprodukčních funkcí.
Při nedostatku vitamínu B2 se může objevit stomatitida, cheilóza, glositida, svalová slabost nebo poruchy zraku.
Vitamín funguje také jako antioxidant, který dokáže zničit volné radikály. Tyto buňky jsou zodpovědné za mnoho onemocnění, včetně rakoviny.
Použití v EU vs. USA vs. svět
V Evropě se riboflavin využívá jako přírodní barvivo při výrobě vanilkové zmrzliny, Cini Minis Nestlé, Almond Alpro, vanilkového pudinku od Dr. Oetkera nebo tyčinky Margot.
Ve Spojených státech se riboflavin používá jako barvivo potravin a nápojů, např. Tiger energy drink nebo Red Bull, Vitamin C. Často ho ale využívají jako součást léků a doplňků stravy.
Celosvětově se E101 používá jako potravinářské barvivo a lék na mnoho nemocí.