Glukosaoxidasa (E1102), do potravin se přidává kvůli svým oxidačním účinkům. Nahrazuje oxidanty, jako je například bromičnan.
V potravinářském průmyslu má řadu využití. Zlepšuje barvu a chuť, odstraňuje glukózy ze sušených vajec a kyslík z různých šťáv a nápojů.
Hlavní důležité body o E1102 – glukosaoxidasa:
Bezpečná látka.
Vhodná pro děti.
Potenciální alergen při špatném použití.
Není povolena v Evropské unii.
Výroba E1102
Tento enzym produkují určité druhy hub (Aspergillus niger a Pennicillium) a za přítomnosti kyslíku a glukózy vykazuje antibakteriální aktivitu.
Je také produkován hypofaryngeálními žlázami včelích dělnic a ukládán do medu, kde působí jako přírodní konzervant.
Kde se glukosaoxidasa používá?
Glukosaoxidasa podporuje produkty při pečení, aby byly plnější a nadýchanější. Proto se nejčastěji přidává do:
- mražených pizz
- baget
- chlebů
- snídaňových cereálií
Je E1102 zdravé?
E1102 může být potenciálním alergenem pouze při vdechování. Příznakem bude vyvolání alergie, astmatu nebo dýchacích potíží.
Jinak se glukosaoxidasa považuje za bezpečnou látku.
Použití v EU vs. USA vs. svět
V Evropské unii je tato látka zakázaná.
V zemích jako je USA, Austrálie a Nový Zéland se do potravin stále přidává.
Jak glukosaoxidasa nahradit?
Jako náhražku lze použít přírodní zahušťovadla jako je kukuřičný škrob, tapioka nebo bramborový škrob.