Tento enzym je jednou z tajných přísad v cukrářském, průmyslu. Způsob použití se v zásadě nijak ve světě neliší a největšímu úspěchu se těší právě v potravinářském průmyslu.
Označením E 1103 je vyjádřeno, že tento stabilizátor patří do skupiny „éček“, které jsou obecně povoleny k výrobě potravin.
Hlavní důležité body o E1103 – invertáza
Jedná se o emulgátor
Je to přírodní látka a vyskytuje se běžně v našich slinách
Je vhodná pro děti a nijak neohrožuje zdraví a vývoj dítěte
Není to běžný alergen
Je vhodná pro vegany
Výroba E1103
Invertáza se obvykle získává fermentací kvasnic, buď z pekáren, nebo pivovarů. Prodává se buď jako čirá tekutina, nebo jako prášek, který lze rozpustit ve vodě.
Kde se invertáza používá?
Nejčastěji se používá v průmyslově vyráběných sladkostech, protože to je enzym, který se běžně používá k výrobě bonbonů s tekutým středem, třešní v čokoládě, fondánových bonbónů, smetanových vajíček a dalších likérů, také udržuje pečivo po delší dobu měkké.
Konkrétní produkty
- Dr. Oetker marcipán
- Ritter sport čokoláda s marcipánem
- Midnight mind čokolády
- Mozartovy koule
Je E1103 zdravé?
U invertázy nebyly zaznamenány žádné negativní účinky na lidský organizmus a obecně je považována za bezpečnou.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Jak v EU, tak v USA bylo schváleno úřady zabývajícími se bezpečností potravin. Použití je primárně v cukrářských výrobcích a sladkých náplních.
Kde jí koupit?
Protože se invertáza běžně používá při pečení a výrobě cukrovinek, je nejlepší ji hledat v dobře zásobovaných obchodech s produkty na zdobení dortů.
Skladování
Invertáza by měla být skladována v lednici.
Bonbony kde je stabilizátor přidaný by měly být skladovány při pokojové teplotě na místo v lednici.