Je to enzym, který napadá ochranné buněčné stěny bakterií a tím pádem nás chrání před všudypřítomnými bakteriálními infekcemi.
Konzervant je produkován i naším tělem a přirozeně se vyskytuje v tělesných sekretech, jako jsou slzy, hlen, pot, sliny a mléko. Také se nachází v bílcích ptačích vajec.
Hlavní důležité body o E1105 – lysozym
Konzervant je vhodný pro děti. Jedná se o přírodní enzym, který pro děti není nikterak škodlivý, pokud netrpí alergiemi.
Lysozym je dobře zdokumentovaný alergen vaječného bílku. Alergické reakce byly pozorovány při požití sýrů, které ho obsahovaly.
Je to přírodní nezávadná látka, ale u některých citlivých jedinců může způsobit alergickou reakci.
Není vhodná pro vegany, protože je získávána z bílků, který je obsažen ve vejcích.
Výroba E1105
Je získáván z vaječných bílků nebo genovou technologií z bakterií, které mžeme najít například v slzných kanálcích.
Je E1105 zdravé?
Lysozym může vyvolat alergickou reakci u lidí, kteří jsou citliví na vejce, jinak nebyly zjištěny žádné nežádoucí účinky.
V Evropské unii je jeho používání v potravinářství povoleno v omezeném a regulovaném množství a na omezený typ potravin v omezeném množství.
Ve Spojených státech je, ale jeho používání v potravinářském průmyslu zakázáno.
Kde se lysozym používá?
Lysozym se používá v potravinářství, především potom k výrobě a konzervaci potravin, jako jsou sýry, maso, tofu a mnohé další:
- Sýry Grana Padano
- Sýr Grand Moravia
- Bazalkové pesto
Náhrada lysozymu
Za tento konzervant najdeme náhradu obtížně, pokud nechceme sáhnout po synteticky vyráběných látkách.