Co je polydextrosy (E1200) a jak se využívá při výrobě jídla?

Polydextrosy (E1200) je rozpustná vláknina. Běžně se používá jako plnidlo a texturizátor místo sladidla ke zvýšení obsahu vlákniny a jako náhrada cukru, škrobu a tuku v potravinách.

Používá se ke snížení příjmu kalorií, protože má nízkou energetickou hodnotu.

Hlavní důležité body o E1200 – polydextrosy:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.

Výroba E1200

Polydextrosy se vyrábí ze tří složek, které se přirozeně nachází v kukuřici: glukózy, sorbitolu a kyseliny citronové.

Tyto složky se zpracují ve vakuu při vysokých teplotách, aby vznikl E1200.

Na co se používá polydextrosy?

Polydextrosy se používá u produktech, jako je pečivo, směsi na pečení, žvýkačky, sladkosti, polevy, salátové dresinky, mražené mléčné dezerty, želatina, pudink, náplně, tvrdé i měkké bonbóny.

Při pečení se E1200 používá pro dobrou strukturu chleba, rohlíků, muffinů, koláčů a sušenek.

U mléčných výrobků se používá hlavně u mražených mléčných dezertů, v jogurtech a zmrzlinách.

U nápojů může být E1200 použit v sycených nápojích a výživných nápojích.

Je E1200 zdravé?

Polydextrosy je rozpustná vláknina, kterou tělo nedokáže strávit v tenkém střevě. Rozkládá se až v tlustém střevě pomocí bakterií.

Má stejné vlastnosti jako běžná vláknina. Dokáže snížit hladinu glukózy v krvi, cholesterol nebo krevní tlak.

Podporuje metabolismus, pomáhá absorpci minerálů ve střevech a podporuje pocit plnosti. Díky tomu pomáhá při hubnutí.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Polydextrosy s označením E1200 byla schválena jako bezpečná EFSA (Komise EU) jako povolená přídavná látka v potravinách.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) také E1200 posoudil jako bezpečnou pro výrobu potravin. Používá se jako plnidlo, pomocní formulace, zvlhčovadlo a stabilizátor textury ve všech výše uvedených potravinách, mase, drůbeži, dětské výživě i kojenecké výživě.

Použité zdroje

What is Polydextrose (E1200) in Food: a Soluble Fiber (not Keto) with Low Glycemic Index, https://foodadditives.net/ 12. 01. 2020