Co je pullulan (E1204)? Neškodný stabilizátor potravin!

Pullulan je polysacharidový polymer rozpustný ve vodě.

Jedná se o látku bez zápachu a chuti. Používá se nejen v potravinářském průmyslu, ale lze ho také použít v lékařství jako náhražku lékových kapslí, které jsou vhodné pro vegetariány.

V některých produktech může nahradit želatinu.

Často ho ale najdete také jako součást osvěžovačů dechu nebo produktů pro ústní hygienu.

Hlavní důležité body o E1204 – pullulan:

Je to přírodní látka.
Použití v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.

Výroba E1204

Pullulan se vyrábí fermentační metodou ze škrobu houby Aureobasidium pullulans. Odtud také látka získala svůj název.

Díky výrobě ze škrobu je produkt nejen neškodný, ale také vhodný pro vegetariány a vegany.

Na co se používá pullulan?

Pullulan lze využít v mnoha odvětvích, ale hojně se používá také v potravinářském průmyslu.

Látka nemá vůni ani chuť. Z toho důvodu se používá jako nízkokalorická přísada, která poskytuje potravinám objem a strukturu.

Dokáže skvěle zadržet vlhkost a zabraňuje rozvoji plísní. Potraviny mají díky němu delší životnost.

Používá se také v instantních nápojích, krémech, polevách, sójových omáčkách, dezertech a dalších sladkostech.

Je E1204 zdravé?

Odborníci nezaznamenali žádný negativní vliv na zdraví. Látka se považuje za neškodnou.

V Japonsku je užívána přes 20 let a žádné škodlivé následky nebyly nikdy zaznamenány.

Použití v EU vs. USA vs. svět

V Evropská unie schválila pullulan poměrně nedávno jako přísadu do jídla, kapslí nebo tablet. Spojené státy uznaly látku jako zdraví nezávadnou v roce 2002. Dnes se již hojně používá celosvětově při výrobě potravin.

Pullulan se v Japonsku používá při výrobě svačinek nebo práškového sýra. Jako bezpečná přísada do potravin byl schválen v některých asijských zemích, Rusku a některých zemích Jižní Ameriky.

Použité zdroje

Pullulan, https://www.sciencedirect.com/
Pullulan, https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page 08. 12. 2021