Amarant (E123) se používá jako barvivo při výrobě vína a lihovin. O co se jedná a proč se mu vyhýbat?

Amarant (E123) je syntetické azobarvivo, které se používá v potravinách a nápojích. Často ho ale používají také profesionální fotografové.

Barvivo se také nazývá CI potravinářská červeň 9, protože dodává potravinám červenofialovou barvu.

Hlavní důležité body o E123 – amarant:

Není to přírodní látka.
Použití v ČR je povolené, ale doporučujeme se tomuto éčku vyhýbat.
Není vhodné pro děti.
Je to častý alergen.

Výroba E123

Amarant se vyrábí stejně jako ostatní azobarviva z kamenouhelného dehtu.

Barvivo je vysoce rozpustné ve vodě.

Na co se používá amarant?

Barvivo E123 se nejčastěji používá při výrobě vína. Setkat se s tím ale můžeme také v dortových směsích, želé, konzervovaném ovoci, omáčkách, polevách nebo různých dezertech.

Ze zákona se může použít jen při výrobě vína, lihovin, rybích jiker a mlíčí. Stopové množství se ale může nacházet také v psím krmivu nebo kosmetice.

Je E123 zdravé?

Amarant se často spojuje se zdravotními problémy, jako je astma nebo ekzémy. Stejně tak se předpokládá, že způsobuje hyperaktivitu u dětí.

Podle některých vědců je E123 karcinogenní, stejně jako mnoho dalších azobarviv. Není to ale vědecky dokázáno.

Použití v EU vs. USA vs. svět

V Evropské unii je použití amarantu povolené, ale v posledních letech se úřady snaží jeho použití minimalizovat.

Barvivo amarant je zakázáno v mnoha zemích po celém světě, včetně Spojených států, Rakouska, Ruska nebo Norska.

Použité zdroje

E123, https://www.ivyroses.com/
Amaranth (dye), https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page 29. 05. 2022