Zesíťovaný fosfát škrobu (E1412) je stabilizátor a zahušťovadlo, které se používá při výrobě potravin a nápojů.
Látka je snadno vstřebávána tělem a fermentována střevní mikrobiotou.
Zesíťovaný fosfát škrobu lze najít v potravinách, kde je zapotřebí dosáhnout vyšší hustoty a zároveň je zapotřebí ochrana před nízkými i vysokými teplotami.
Hlavní důležité body o E1412 – zesíťovaný fosfát škrobu:
Je to přírodní nezávadná látka.
Použití v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.
Výroba E1412
Zesíťovaný fosfát škrobu je posílen trimetafosfátem sodným nebo oxychloridem fosforečným. Díky tomu je odolnější vůči vysokým i nízkým teplotám a kyselinám.
Na co se používá E1412?
Zesíťovaný fosfát škrobu se používá do ovocných gelů, pečiva a krémových náplní. Setkat se s ním můžete také v protlacích nebo tvarohových krémech.
Látku E1412 můžete najít na etiketě škvarkové pomazánky, mini závinech, játrovém bločku, v bagetě s kuřetem, českých tvarohových buchtách, kakaových sušenkách i slaných pochutinách.
Je E1412 zdravý?
Žádná zdravotní rizika z běžné konzumace této látky nejsou známé. Obecně se jedná o bezpečný stabilizátor potravin a nápojů.
Při vysokých látkách může dojít ke snížení vápníku v těle.
Použití EU vs. USA vs. svět
V Evropské unii (včetně České republiky) je použití zesíťovaného fosfátu škrobu povolené. Nebyla stanovena ani denní dávka.
Ve Spojených státech i dalších zemích je látka také povolena a může se používat při výrobě v potravinářském průmyslu.