Přídavná látka E1414 podporuje stabilitu produktů při zmrazování, rozmrazování a podporuje jejich odolnost.
Proto se acetát zasíťovaného fosfátu škrobu používá jako stabilizátor, zahušťovadlo a emulgátor.
Hlavní důležité body o E1414 – acetát zasíťovaného fosfátu škrobu:
Není přírodní látka.
Dvojitě modifikovaný škrob.
Nejedná se o škodlivou látku.
Vhodná pro děti.
Není to potenciální alergen.
Výroba E1414
Acetát zasíťovaného fosfátu škrobu je dvojitě modifikovaný škrob vytvořený ošetřením škrobu oxychloridem fosforečným a vinylacetátem.
Výsledným produktem je bílý prášek s vůní bramborového škrobu.
Kde acetát zasíťovaného fosfátu škrobu používá?
Nejčastěji se přidává do konzerv a omáček. Proto ho naleznete v:
- chilli omáčce
- sójové omáčce
- masových kuličkách
- rybích kuličkách
- dresincích
Je E1414 zdravé?
Acetát zasíťovaného fosfátu škrobu je považován za neškodnou látku. Ale při vysoké konzumaci může způsobit zažívací potíže.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Tato potravinářská přísada je schválen v EU a obecně uznávaná jako bezpečná potravinářská látka v USA.
Jak E1414 nahradit?
Můžete ho nahradit přírodním zahušťovadlem jako je kukuřičný popřípadě tapiokový škrob.