Acetát zesíťovaného adipátu škrobu (E1422) je škrob, který se často přidává do potravin jako plnidlo, stabilizátor a zahušťovadlo.
Je to rostlinná guma, která je bělená kyselinou octovou.
Hlavní důležité body o E1422 – acetát zesíťovaného adipátu škrobu:
Nejedná se o přírodní látku.
Bezpečná látka.
Není to potenciální alergen.
Vhodný pro děti.
Látka je schválena v EU i USA.
Výroba E1422
Připravuje se reakcí škrobu s anhydridem kyseliny octové a anhydridem kyseliny adipinové.
Výsledkem je škrob, který je odolný vůči míchání a vysokým teplotám.
Kde se acetát zesíťovaného adipátu používá?
Využití nachází především v potravinách, jako jsou mražené koláče, polevy a omáčky, suché směsi ( na bábovky, muffiny, koláče, sušenky a pudinky), snídaňové cereálie, pudinkové prášky a dresinky na saláty.
Je E1422 zdravé?
Acetát zesíťovaného adipátu škrobu je jedním z nejbezpečnějších zahušťovadel nebo přísad, které jsou přítomny v různých potravinářských výrobcích.
Neexistují žádné potenciální hrozby způsobené použitím tohoto zahušťovadla. Je však známo, že má vedlejší účinky pro ty, kteří mají astma.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Acetát zesíťovaného adipátu škrobu je schválen jako potravinářská přísada v EU. V USA je uznáván jako bezpečná potravinářská látka.
Jak E1422 nahradit?
Toto zahušťovadlo můžete nahradit přírodním škrobem jako je tapiokový a kukuřičný škrob.