Hydroxypropylether škrobu se používá jako zahušťovadlo, rostlinná guma, která může být bělena propylenoxidem.
Dále se používá jako stabilizátor, pojivo nebo emulgátor. Navíc neobsahuje lepek.
Hlavní body o E1440 – hydroxypropylether škrobu:
Nejedná se o přírodní látku.
Bezpečná přídavná látka.
Je to potenciální alergen při vysokých dávkách.
Schválen v EU.
Výroba E1440
Hydroxypropylether škrobu se připravuje zpracováním škrobu propylenoxidem.
Výsledný škrob je stabilnější vůči kyselým, zásaditým a škrob degradujícím enzymům.
Poskytuje také lepší barvu a lesk produktům.
Kde se hydroxypropylether škrobu používá?
Tuto přídavnou látku naleznete v kojenecké výživě, želé cukrovinkách, jogurtech, směsích vaječných bílků.
Je E1440 zdravé?
Dosud nejsou prokázány žádné nepříznivé vedlejší účinky.
Pouze při zkonzumování velkého množství může zpomalit rozklad potravy ve střevech.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Hydroxypropylether škrobu je vysoce rozšířený v Asii, EU a Severní Americe.
V EU je schválen pro použití jako potravinářská přísada a obecně uznáván jako bezpečná potravinářská látka v USA.
Jak E1440 nahradit?
Hydroxypropylether škrobu můžete nahradit přírodními škroby jako je kukuřičný či tapiokový.