Karamel milujeme všichni, nejen pro jeho chuť, ale také krásnou barvu.
Karamelová barva, je jednou z nejstarších a nejpoužívanějších barviv v potravinách a nápojích.
Jeho barva se pohybuje od světle žluté přes jantarovou až po tmavě hnědou.
Hlavní důležité body o E150 – karamel
Je to přírodní látka a barvivo
V přiměřeném množství je vhodná pro děti, jelikož je vyroben z cukru, může při nekontrolovaném konzumování, hyperaktivitu, nebo přispět k obezitě
Není to běžný alergen
Je vhodná pro vegany i do bezlepkové diety
Výroba E150
Získává se z pečlivě kontrolovaného tepelného zpracování potravinářských sacharidů a my tento proces známe pod zjednodušeným názvem, jako karamelizace.
Kde se karamel používá?
Toto barvivo může být obsaženo v následujících potravinách:
- Robi řízky
- Dobrá voda – Dobrý sirup
- Boneco – Bavorská hořčice
- Activia jogurt – červené jablko
Je E150 zdravé?
Studiemi nebyly zjištěny žádné negativní účinky na lidský organizmus a nebyla prokázána ani karcinogenita.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Karamelové barvivo neboli E 150 se běžně používá v potravinářském průmyslu a bylo schváleno jak americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), tak Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA), ale i Světovou zdravotní organizací (WHO).
WHO dokonce rozdělila toto barvivo do 4 kategorií podle způsobu výroby, kterou získávají svou barvu – E150a, 150b , 150c a 150.
O těch ale pojednávají samostatné články.
Čím E 150 nahradit?
- Karamelový sirup
- Karamelový likér
- Karamelová omáčka
- Salko
- Vanilkový extrakt
- Mandlový extrakt