Karamel (E150a) patří mezi nejpoužívanější barviva v potravinách a nápojích.
Má světle žlutou až jantarovou barvu, ale může být také tmavě hnědé. Díky tomu může vytvořit hned několik barevných odstínů, které se přidají do potravin.
Karamel je veganský a bezlepkový.
Existují čtyři typy karamelu, přičemž každý z nich má trochu jiné složení i možnosti použití. E150a nemá žádné přídavky a říká se mu obyčejné karamelové barvivo.
Hlavní důležité body o E150a – karamel:
Je to přírodní nezávadná látka.
Použití v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.
Výroba E150a
Karamel v základní podobě vypadá jako hnědá kapalina nebo pevný materiál, který byl vytvořen tepelným zpracování potravinářských sacharidů.
Zdrojem sacharidů jsou monomery glukózy a fruktózy. Poté se přidají soli, amonium a siřičitan, které podpoří proces karamelizace.
Na co se používá karamel?
Karamel se obecně používá do pečiva, piva, lihovin, nápojů, alkoholu, masa, do omáček, koření a sladkostí.
Třída E150a se používá hlavně v chlebu, lihovinách, mléčných výrobcích, nápojích a sladkostech.
Tuto složku lze najít v arašídech, Coca-Cole, sušeném mase a mnoha dalších produktech.
Je E150a zdravý?
Karamel je přírodní a hojně používaná látka. Podle odborníků je její konzumace zcela bezpečná.
Karamel (E150a) neobsahuje škodlivý 4-MeI ani siřičitany. Díky tomu je zdravotně nezávadný a lze ho použít bezpečně v mnoha produktech.
Žádné zdravotní problémy po konzumaci karamelového barviva nebyly zaznamenány.
Použití EU vs. USA vs. svět
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), Společný výbor expertů FAO a WHO, americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a mnoho dalších úřadů po celém světě prohlásilo E150a za zcela bezpečnou složku pro použití v potravinářství.
Všude po světě se přitom používá ve stejných produktech a nápojích.