Amoniakový karamel (E150c) je třetí třídou karamelových barviv.
Tato skupina barviv patří mezi nejstarší a nejpoužívanější v potravinářském průmyslu.
Tyto látky mohou mít hned několik typů zbarvení. Amoniakový karamel je typický pro svou hnědé až černé zbarvení.
Hlavní důležité body o E150c – amoniakový karamel:
Je to přírodní nezávadná látka.
Použití v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.
Výroba E150c
Karamel se obecně vyrábí spojením potravinových sacharidů s fruktózou nebo sacharózou.
V případě amoniakového karamelu se přidává amonný reaktant bez siřičitanu. Díky tomu se také někdy nazývá čpavkový karamel.
Tato třída karamelu obsahuje 4-MeI. To je sloučenina, která vzniká interakcí amoniaku s cukry.
Na co se používá amoniakový karamel?
Amoniakový karamel se používá s nespočet produktů. Patří mezi ně čokoláda, džemy, bonbony, whisky, červené víno, pivo nebo sójová omáčka.
Stejně tak ale můžete objevit tuto látku také v uzeném mase, anglické slanině, švestkových povidlech, octu nebo měkkém sýru.
U piva se používá pro své karamelové barvivo, protože je E150c v pivu stabilní a ani časem se nesráží na rozdíl od jiných přídavných látek.
Je E150c zdravý?
Někteří odborníci uvádí, že látka 4-MeI je karcinogenní. Žádný výzkum to ale nepotvrdil.
Konzumace potravin v přídavkem amoniakového karamelu jsou zcela bezpečné a nemusíte se obávat žádných vedlejších účinků.
U některých jedinců samozřejmě mohou vyvolat alergickou reakci, ale děje se to jen velmi vzácně.
Použití EU vs. USA vs. svět
Z výsledků Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) nebo Společného výboru expertů FAO a společnosti WHO je použití této látky bezpečné.
Testy se prováděly na myších a neprokázaly, že by látka měla karcinogenní nebo jinak škodlivé účinky. Z tohoto důvodu se bezpečně používá při výrobě potravin po celém světě.