E160c je temně červené barvivo přírodního původu.
Získává se z paprik za pomoci organických činidel.
Najdete ho také pod názvy: kapsanthin, kapsorubin nebo paprikový extrakt
Hlavně faktur o bavivu E160c
Přírodní látka červené barvy
Možné názvy: E160c, kapsanthin, kapsorubin, paprikový extrakt
Při konzumaci v rozumné míře nemá negativní vliv na zdraví
Použití je v ČR povoleno
Výroba paprikového extraktu
Barvivo E160c se získává z paprik. Papriky se nejprve suší a to:
- na slunci
- v sušících halách
- v horkovzdušných sušičkách
Po usušení se papriky nadrtí. Z této drti se získává pomocí organických rozpouštědel barvivo.
Z jednoho kila paprik se vyrobí přibližně 90 až 120 gramů barviva.
Nosičem tohoto barviva je rostlinný olej, který zaručí jeho rovnoměrné rozpuštění.
Kde se kapsorubin používá
Toto červené barvivo najdete všude tam, kde by vás to napadlo v uzeninách, masných výrobcích, zavařeninách, sýrech, pochutinách, směsi koření, sladkostech.
Používá se ale i k ošálení lidí. Už jste se někdy divili tomu, proč i kupovaná vajíčka mají krásný žlutý žloutek? Skoro jako domácí, že? Není to však kvůli kvalitní stravě slepic ale kvůli tomu, že se jim do krmných směsí přidává právě paprikový extrakt. Jejich vajíčka pak mají mnohem sytější barvu.
Je E160c zdravé?
Paprikový extrakt je vhodný při boji s rakovinou.
Pomáhá také léčit srdeční potíže.
Použít ho můžete pro celkovou vzpruhu imunitního systému.
Osvědčený je v boji proti zánětlivosti v těle.
Dejte si pozor na přílišnou konzumaci, kdy vám hrozí zčervenání pokožky, rýma, pocení a bolest břicha.
Použití v EU vs. USA vs. Svět
Jak v České republice, Evropě tak i ve zbytku světa je barvivo E160c používáno k obarvení především těchto potravin:
- sýry
- marmelády
- uzeniny
- cereálie
- rybí výrobky