Lykopen (E160d), červené barvivo, které našemu tělu dokonce svědčí. Proč tomu tak je?

Lykopen je potravinářská přídatná látka, která se používá jako přírodní barvivo v potravinách a nápojích. Zároveň působí jako silný antioxidant. Řadí se do skupiny karotenoidů.

Hlavní důležité body o E160d – lykopen
Jedná se o barvivo
Je netoxický a nesyntetický
Je veganský i bezlepkový

Výroba E160d

Lykopen je červené barvivo, které se přirozeně vyskytuje v růžových grapefruitech a rajčatech. Při použití ve velkém pro komerční účely se barvivo získává extrakcí z rajčat.

Kde se lykopen (E160d) používá?

Tento produkt lze použít pro různé doplňky stravy, ovocné a zeleninové nápoje, snídaňové cereálie, dresinky, polévky či chleb.

Někdy ho obsahují také rajčata, růžový grapefruit, růžová guava, papája, vodní meloun, šípek a červené papriky.

Je E160d zdravé?

Nejsou známy žádné nežádoucí účinky a někteří si dokonce myslí, že E160d snižuje riziko různých typů rakoviny (včetně rakoviny prsu a prostaty) a srdečních onemocnění.

Použití v EU vs. USA vs. svět

V celé EU je použití lykopenu povoleno pro barvení mnoha druhů potravin. V USA je jeho užívání také povoleno.

Použité zdroje

E160d, www.ivyroses.com