Violoxantin je karotenoid přirozeně se vyskytující v oranžově zbarveném ovoci, zelené zelenině, různých rostlinách a používá se hlavně za účelem dodání typicky žluté barvy do potravin.
Je částečně rozpustný ve vodě a v našem těle působí jako antioxidant. Znamená to, že naše tělo chrání před neblahým vlivem okolí. Přesto je violoxantin v mnoha zemích zakázán.
Potraviny s tímto potravinářským aditivem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.
Hlavní důležité body o E161e – violoxantinu:
Použití v ČR je zakázané.
Není vhodné pro děti.
Není to alergen.
Doporučujeme.
Výroba E161e
Violoxantin se komečně obvykle vyrábí z rostlin rodu Viola, jako jsou zahradní macešky nebo mikrořasy.
Některé ze způsobů výroby violoxantinu zahrnují extrakci rozpouštědlem. To znamená, že karotenoid je extrahován (ethanolem), izolován a purifikován.
Na co se používá violoxantin?
Violoxantin se ve výjimečných případech využívá jako potravinové barvivo. Někdy je používán v kosmetice.
Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E161e:
- sladkosti
- cukrářské dekorace
Je E161e zdravé?
U violoxantinu nebyly přímo zjištěny negativní účinky, ale ani jeho prospěšnost.
Použití v EU vs. USA vs. svět
V EU, ani ve Spojených státech není použití E161e povolené. Je však povolený v Austrálii a na Novém Zélandu.