Rhodoxantin je přírodní červené barvivo, které se příležitostně používá v potravinářství ke zlepšení vzhledu potravin a nápojů a dalších průmyslových odvětvích a patří do skupiny karotenoidů.
V malém množství se nachází v různých rostlinách (například v semenech tisu) a v peří některých ptáků.
V lidském těle působí, podobně jako ostatní karotenoidy, pozitivně jako antioxidant. Ve vodě je rozpustný pouze částečně.
Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.
Hlavní důležité body o E161f– Rhodoxantin:
Jedná se o barvivo.
Je bezpečené.
Není povolené v ČR.
Doporučujeme.
Výroba E161f
Pro komerční účely se nejčastěji získává synteticky z různých druhů rostlin.
Na co se rhodoxantin používá?
Používá se především jako potravinářské barvivo, ale jen v zemích, ve kterých je povolený.
Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E161f:
- sladkosti
- nápoje
- koláče
- polotovary
Je E161f zdravé?
Doposud nebyly zjištěny žádné negativní účinky na lidský organismus.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Jeho použití v Evropské Unii je zakázané.