Kanthaxanthin je oranžové až červené syntetické barvivo, které se používá v potravinářství ke zlepšení vzhledu potravin a nápojů.
Patří do skupiny karotenoidu, je rozpustný v tucích, málo rozpustný ve vodě a lidé ho nemohou přeměnit na vitamín.
Je produkován určitými mikroorganismy a nalezneme ho v některých houbách, korýších, rybách či ptačím peří.
Hlavní důležité body o E161g– Kanthaxanthin:
Jedná se o barvivo.
Může být živočišného původu.
V ČR je jeho použití v potravinách zakázané.
Doporučujeme 3/5.
Výroba E161g
Přirozeně kanthaxanthin najdeme u mnoha rostlin a zvířat.
Komerčně se kanthaxanthin získává z catharelles (houby) nebo peří plameňáků. Vyrábí se však především synteticky z karotenu.
Na co se kanthaxanthin používá?
E161g se používá v potravinářství jako barvivo, dále v samoopalovacích přípravcích nebo jako přísada do krmiv pro zvířata. Může vést k intenzivnějšímu zbarvení žloutku a masa drůbeže a načervenalější barvě lososa.
Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E161g:
- koláče
- sladkosti
- nápoje
- polotovary
- houby
- ryby
- pečivo
- klobásy
- polévky
- salátové dresingy
Je E161g zdravé?
Nejsou známy žádné vedlejší účinky pro použití v potravinách.
Některé studie ukázaly, že častý a dlouhodobý blízký kontakt s kanthaxanthinem může způsobit skvrny na sítnici oka v důsledku tvorby krystalů.
Použití v EU vs. USA vs. svět
V rámci EU je E161 g povoleno pouze jako barvivo v léčivých přípravcích. USa použití kanthaxanthinu jako barviva v potravinách povoluje. V jiných zemích, jako je například Austrálie nebo Nový Zéland, je použití kanthaxanthinu jako barviva zakázáno.