Že hliník znáte jen jako lehký kov, který se používá ve strojním průmyslu?
Je to přirozeně se vyskytující prvek, přítomný v běžné zdravé stravě, ale i pitné vodě.
Je to stříbřitě bílý kov s nízkou hmotností a je nejrozšířenějším kovovým prvkem zemské kůry, je schopen vysokého lesku, má vysokou tepelnou a elektrickou vodivost, má vynikající odolnost proti korozi a je nemagnetický.
Hliníkový kov má širokou škálu použití včetně kuchyňských potřeb, obalů na potraviny, jako jsou nápojové plechovky a fólie, stejně jako další průmyslové využití.
Přirozeně se nachází v potravinách, jako jsou obiloviny, smažené lívanečky, koblihy, chléb, mořské řasy, medúzy atd.
Hlavní důležité body o E173 – hliník
Řadíme ho mezi barviva
Je to přírodní prvek, který se nejčastěji vyskytuje v přírodě (zemská kůra ho obsahuje až 8,1%)
Není vhodný pro děti
Vysoké dávky hliníku v potravinách mohou být toxické a přispět k rozvoji chorob, jako je Parkinsonova nebo Alzheimerova choroba
Není to běžný alergen
Je vhodný pro vegany
Výroba E173
Získává se elektrolýzou bauxitové rudy.
Kde se hliník používá?
V potravinářství se používá jako kovový povrchový nátěr na různé čokoládové kuličky, nebo zdobení dortů.
- Dr. Oetker – zdobící perličky
Je E1103 zdravé?
Hliník v podobě barviva je pro lidský organizmus neškodný. Z těla vychází skoro všechen v nezměněné podobě. Přesto by se jeho konzumaci měli vyvarovat jedinci, kteří trpí onemocněním ledvin nebo mají předispozice k Alzheimerově nebo Parkinsonově chorobě. Jeho usazování v mozku a ledvinách může působit toxicky a zhoršit funkci těchto orgánů.
Použití v EU vs. USA vs. svět
V Evropské unii i v Austrálii je jeho použití v potravinářství povoleno, ale pouze za účelem zdobení cukrářských výrobků.
V USA je jeho používání zakázáno.