Kyselina sorbová je široce používaný konzervant.
Kyselina sorbová je nenasycená mastná kyselina. Zároveň to je přirozeně se vyskytující konzervační látka.
Obecně se používá k potlačení růstu plísní, kvasinek a některých dalších bakterií.
Do potravin může být přidána do potravin několika způsoby, poprášením, nastříkáním na povrch nebo ponořením do roztoku.
Hlavní důležité body o E 200 – kyselina sorbová
Je přírodní, pokud pochází z ovoce, ale na trhu je většinou syntetická, vyrobená z chemické výroby
Je vhodná pro děti
Není to běžný alergen, ale u citlivějších jedinců může způsobit zažívací potíže
Tato složka je veganská i bezlepková
Výroba E1103
Přirozeně se vyskytuje v plodech stromů, jako jsou jasan, jeřáb a magnólie.
Může být vyrobena i syntézou ketenu a krotonaldehydu. Z čehož vzniknou bezbarvé jehličky nebo bílý sypký prášek s mírným zápachem.
Kde se kyselina sorbová (E 200) používá?
Společně se sorbanem draselným se stala primárním konzervačním látkami v potravinářství, a to díky svým dobrým antimikrobiálním vlastnostem. Většinou tedy chrání potraviny před zkažením, kvasinkami a plísněmi, přičemž prodlužuje trvanlivost potravin.
Nejvíce se používá u potravin, jako jsou sýry, sušené ovoce, jogurty, sušené maso.
Konkrétní produkty
- Psyllium – Arizona pšenično-žitný chléb
- Dr. Oetker – Gelfix
- First Nice – mandle v hořké čokoládě
Je E1103 zdravé?
Žádné studie neprokázaly, že by kyselina sorbová měla nějaké nežádoucí účinky na lidský organizmus. Ačkoli je kyselina schválena jako bezpečná, mohou se vyskytnout některé mírné vedlejší účinky, jako jsou zažívací problémy, nebo průjem.
V malém množství nemá žádnou toxicitu a není spojen s rakovinou.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Tento konzervant je schválen jako bezpečná přísada jak v USA, tak v EU.