Co je to sorban vápenatý (E203) a v jakých potravinách ho můžeme najít?

Sorban vápenatý se používá jako angifungální syntetická konzervační látky v potravinářských výrobcích. Zároveň snižuje oxidaci, aby se zabránilo tvorbě volných radikálů, které mohou být zdraví škodlivé.

Hlavní důležité body o E203 – sorbanu vápenatém:
·         Je veganský a bezlepkový
·         Je to antioxidant
·         Jedná se o konzervant

Výroba E203

Sorban vápenatý se vyrábí neutralizací kyseliny sorbové a je to tedy vápenatá sůl kyseliny sorbové. Kyselina sorbová se přirozeně vyskytuje v plodech jeřabin.

V jakých potravinách můžeme sorban vápenatý najít?

Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E203:

  • mléčné výrobky
  • žitný chléb
  • mražené pizzy
  • sušené meruňky
  • ovocné saláty
  • želatinové kapsle
  • sladkosti
  • cider
  • margarín
  • pomazánky
  • nealkoholické nápoje
  • víno
  • olivy
  • tvarohové koláče
  • lékořice
  • kečup

Je přísada E203 zdravá?

Nežádoucí účinky sorbanu vápenatého nejsou známy. Jen velmi malé procento lidí vykazuje lehké pseudoalergické reakce.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání E203 je schváleno Evropskou unií pouze u některých druhů potravin. V USA je sorbát vápenatý obecně uznáván jako bezpečná potravinářská látka.

Použité zdroje

E203 , www.ivyroses.com
E203: Calcium sorbate / Sorbic acid calcium salt , http://www.food-info.net
E203; Calcium Sorbate, www.1source.com