Kyselina benzoová je aromatická karboxylová kyselina, kterou lze použít ke konzervaci potravin.
Mnohem častěji se ale využívají soli kyseliny benzoové, zejména benzoan sodný, případně též benzoan draselný.
V přírodě se přirozeně vyskytuje v některých druzích ovoce, například jablkách, bobulovinách či švestkách.
Většinou se ale vyrábí synteticky oxidací toluenu v kapalné fázi kyslíkem za přítomnosti kobaltového katalyzátoru. Potravinářskou kyselinu benzoovou lze také vyrobit také hydrolýzou benzotrichloridu.
Molekulární vzorec E210 je C6H5COOH.
Hlavní důležité body o E210 – kyselina benzoová:
Je to konzervant.
Jde o přírodní látku, ale pro potravinářské použití se vyrábí synteticky.
Není vhodné pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR je povolené, ale doporučujeme se této potravinové přísadě vyhýbat.
Kde se kyselina benzoová používá?
Potravinářská kyselina benzoová funguje jako konzervant, který snižuje růst mikroorganismů a prodlužuje trvanlivost. Obvyklá koncentrace kyseliny benzoové v potravinách se pohybuje mezi 0,05 a 0,1 %.
Najdeme ji především v kyselých potravinách, například v ovocných šťávách, nakládaných okurkách, tatarských omáčkách, pomazánkách, margarínech, hořčicích, marmeládách či šumivých nápojích.
- Spak Tatarská omáčka, kečup, americký dresing s jogurtem
- Hamé Chilli omáčka
- Hummus
- Monster Energy drink
Její použití v potravinách a nápojích je, ale méně časté, než použití benzoanu sodného či benzoanu draselného. Důvodem je zejména její malá rozpustnost ve vodě, kyselá chuť a negativní vliv na pH potravin a nápojů.
Kromě potravin ji najdeme též v řadě kosmetických přípravků a výrobků osobní péče, jako jsou hydratační krémy, přípravky na opalování či ústní vody.
Je E210 zdravé?
Použití kyseliny benzoové v potravinářském průmyslu bylo schváleno americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) i Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA).
Byly vyjádřeny obavy, že kyselina benzoová a její soli mohou reagovat s kyselinou askorbovou, čímž vzniká malé množství karcinogenního benzolu. Provedené studie ale zatím prokazatelně nepotvrdily, že by se kyselina benzoová, na rozdíl od benzoanu sodného či draselného, na benzol měnila.
U citlivých osob může při požití nadměrného množství způsobit příznaky podráždění, jako je vyrážka, zarudnutí nebo pocit pálení.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání kyseliny benzoové v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA i Austrálii.
V roce 2016 byla přehodnocena její bezpečnost spolu s jejími solemi a úřad EFSA odvodil přijatelný denní příjem ve výši 5 mg na 1 kilogram tělesné hmotnosti.