Benzoan sodný, sodná sůl kyseliny benzoové, je široce používaný potravinářský konzervant.
Hlavní důležité body o E 211 – Benzoan sodný
Není přírodní, protože se vyrábí chemickou syntézou
Není vhodný pro děti ani těhotné ženy, pokud je konzumován ve velkých dávkách
Není to alergen
Je veganský i bezlepkový
Výroba E211
Může být chemicky syntetizován reakcí kyseliny benzoové s hydrogenuhličitanem sodným, uhličitanem sodným nebo hydroxidem sodným a vzniká bílý nebo bezbarvý krystalický prášek nebo granule se sladkou chutí, bez zápachu nebo se slabým zápachem.
Kde se benzoan sodný (E 211) používá?
Benzoát sodný se pro své antimikrobiální a chuťové vlastnosti používá v široké škále potravinářských výrobků.
Kromě použití v potravinářství a nápojích se přidává také do kosmetických a farmaceutických výrobků.
V potravinářském průmyslu se používá hlavně k zabránění růstu škodlivých bakterií, kvasinek a plísní, udržování svěžesti, zpomalení nebo zabránění změnám barvy, chuti nebo textury.
Najdeme ho také v salátových dresincích, kyselých okurkách, omáčkách atd.
Konkrétní potraviny
- Šmakoun – krém s kokosovou příchutí
- Gran Mare – rybí salát
- Chef Select – tvarohová s jarní cibulkou
Je E211 zdravé?
Benzoan sodný je obecně uznáván jako bezpečný a lze jej použít jako antimikrobiální činidlo a ochucovadlo v potravinách s maximálním použitím 0,1 %.
Na základě studií genotoxicity, karcinogenity, reprodukční EFSA usoudila, že jeho použití neznamená zdravotní riziko, a odvodila přijatelný denní příjem 5 mg/kg tělesné hmotnosti za den.
Pokud je přítomna kyselina askorbová (vitamín c) nebo kyselina erythorbová, může se v nápoji přeměnit na benzen, což je karcinogen, který může u lidí způsobit rakovinu.
Studie prokázala, že vysoké dávky benzoátu sodného mohou být nebezpečné pro těhotné ženy.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Jeho bezpečnost jako potravinářské přídatné látky byla schválena FDA, EFSA a JECFA a je běžně používáno, jak v EU, USA, tak Austrálii, ale pouze v nezbytně nutném minimálním množství.