Ethylparahydroxybenzoát (nebo také ethylparaben) je syntetický ethylester kyseliny benzoové a používá se jako antifungální a antibakteriální syntetická konzervační látka v tabletách a kapslích. Je účinnější proti kvasinkám a plísním než proti bakteriím. Estery kyseliny benzoové jsou však špatně rozpustné, což omezuje použití.
Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.
Hlavní důležité body o E214 – Ethylparahydroxybenzoát:
Vyrábí se synteticky.
Může způsobovat alergickou reakci.
Jedná se o konzervant.
Výroba E214
Kyselina benzoová, benzoáty a estery kyseliny benzoové se běžně vyskytují ve většině druhů ovoce, zejména bobulovin. Brusinky jsou velmi bohatým zdrojem kyseliny benzoové. Kromě ovoce se benzoáty přirozeně vyskytují v houbách, skořici, hřebíčku a některých mléčných výrobcích (důsledkem bakteriální fermentace). Pro komerční účely se kyselina benzoová připravuje chemicky z toluenu a poté se esterifikuje.
Na co se používá ethylparahydroxybenzoát?
Kromě potravinářství se používá také v kosmetice a farmacii.
Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E214:
- pivo
- ovocné šťávy
- zavařeniny
- mouky
- sýry
- sladkosti
- pekařské výrobky
- zmrzliny
Je E214 zdravé?
U některých lidí mohou estery kyseliny benzoové uvolňovat histamin a způsobit tak pseudoalergické reakce. Přítomnost E214 v kosmetice může vyvolat kontaktní alergie.
Použití EU vs. USA vs. svět
Ethylparahydroxybenzoát je schválen pro použití jako potravinářská přídatná látka v EU (pouze v omezeném počtu potravin), v Austrálii a na Novém Zélandu je však zakázán.