Ethylparahydroxybenzoát sodná sůl (E215) se používá v potravinářském průmyslu jako konzervant.
Setkat se můžete také s názvem ethyl p-hydroxybenzoát sodný.
Najít ji ale můžeme také v kosmetice a farmaceutickém průmyslu.
Jedná se o antifungální a antibakteriální látku s konzervačními vlastnostmi.
Hlavní důležité body o E215 – ethylparahydroxybenzoát sodná sůl:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je povolené, ale doporučujeme se této potravinářské přídatné látce vyhýbat.
Není vhodné pro děti.
Je to častý alergen.
Výroba E215
Výroba látky probíhá syntetickým procesem.
Pro komerční účely se vyrábí chemicky z toluenu a poté projde procesem esterifikace.
Na co se používá ethylparahydroxybenzoát sodná sůl?
Stejně jako mnoho dalších konzervačních látek, E215 lze použít do sladkostí nebo snacků.
Tato látka se ale nachází také v sýru, margarínu, sladidlech nebo salátovém dresinku.
Je E215 zdravý?
Podle dostupných informací nejsou známé žádné nežádoucí účinky.
Stejně jako u jiných látek může E215 vyvolat alergické reakce, jako je svědění, otoky, kapřivka nebo astma. Lidé citliví na alergické reakce by se proto produktům s tímto konzervantem měli vyhýbat.
Podle některých studií může konzumace ethylparahydroxybenzoátu sodné soli způsobit poruchy pozornosti nebo záněty kůže.
Použití EU vs. USA vs. svět
V Evropské unii (včetně České republiky) je použití E215 povoleno, ale velmi omezeno. Použít se u nás může např. do vánočky, ořechů, sladkostí nebo tekutých sladidel.
Ve Spojených státech a Austrálii je E215 pro užití v potravinářském průmyslu zakázané.