Propylparahydroxybenzoát sodná sůl (E217) se v potravinářském průmyslu využívá jako konzervační látka. Slouží jako konzervační prostředek proti kvasinkám a plísním.
Kyselina benzoová, kterou látka obsahuje, se těžko rozpouští ve vodě. To zmenšuje možnosti použití.
Hlavní důležité body o E217 – propylparahydroxybenzoát sodná sůl:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je v potravinářství zakázané.
Není vhodné pro děti.
Je to častý alergen.
Výroba E217
Benzoáty se přirozeně získávají z ovoce, jako jsou např. brusinky, houby, skořice, hřebíček nebo některé mléčné výrobky.
Pro komerční účely se ovšem E217 připravuje syntetickým procesem z toluenu a následnou esterifikací.
Na co se používá propylparahydroxybenzoát sodná sůl?
V zemích, kde je použití látka povoleno, se používá při výrobě potravin a nápojů.
Látku 217 můžete najít v alkoholických i nealkoholických nápojích nebo zmrzlině.
Používá se také ve farmaceutickém průmyslu.
Je E217 zdravý?
Vedlejší účinky v rámci denní dávky (10 mg na kg tělesné hmotnosti) nejsou známé.
U některých jedinců může vést vyšší konzumace kyseliny benzoové k aktivaci histaminu. To způsobí alergickou reakci.
Většinou se alergické reakce objevují jen v kosmetice s obsahem E217, nikoli v potravinách.
Použití EU vs. USA vs. svět
V celé Evropské unii je použití propylparahydroxybenzoátu sodné soli zakázané.
V Austrálii je látka zakázaná, protože se spojuje s podrážděním pokožky a necitlivostí úst.