Methylparahydroxybenzoát (E218) se často nazývá také methylparaben nebo metyl-p-hydroxybenzoát.
Jedná se o přídatnou látku do potravin, nápojů, kosmetiky a léků, která se využívá pro své konzervační vlastnosti.
E218 působí jako ochrana před kvasinkám a plísním. Proti bakteriím není tak účinný, takže v tomto ohledu musí výrobci v potravinářském průmyslu využívat jiné konzervační látky.
Hlavní důležité body o E218 – methylparahydroxybenzoát:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je povolené, ale doporučuje se této přídatné látce vyhýbat.
Není vhodné pro děti.
Je to častý alergen.
Výroba E218
Konzervant E218 se v přirozené formě nevyskytuje. Vyrábí se syntetickým procesem z kyseliny benzoové.
Na co se používá methylparahydroxybenzoát?
Stejně jako jiné konzervanty, ani E218 není právě zdravou složkou ve stravě. Z tohoto důvodu je také v celé Evropské unii hodně omezen. V našich zemích se může používat jen na omezené množství produktů.
Obecně se používá při výrobě alkoholických nápojů, sladkostí, zmrzliny, svačiny nebo sladidla.
Je E218 zdravý?
Ve většině případů se látka vstřebá kůží a potom se poměrně rychle z těla vyloučí. U kosmetických produktů je podezření, že mohou způsobovat alergické reakce.
Objevit se může vyrážka, kopřivka, svědění, kožní záněty nebo otoky.
Podle některých odborníků látka také způsobuje poruchy pozornosti, v případě že ji člověk užije v příliš vysokém množství.
Použití EU vs. USA vs. svět
V České republice a celé Evropské unii je používání E218 povolené, ale pouze pro určité produkty. Používat se může u obilných snacků, brambor, ořechů, sladkostí (mimo čokoládu) nebo v tekutých sladidlech. Příliš často se s tímto konzervantem u našich produktů nesetkáte.
Ve Spojených státech je konzervant povolený pro široké užívání a má označení GRAS (všeobecně považovaný za bezpečný). V USA se používá při výrobě nápojů, potravin, kosmetiky i léků.