Orthofenylfenolát sodný je sodná sůl fenylfenolu a používá jako antibakteriální a protiplísňová syntetická konzervační látka v potravinářských výrobcích, zejména citrusových plodech, k prevenci růstu plísně penicilliu. Využití tohoto bílého prášku je zejména pro zemědělské účely.
Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.
Hlavní důležité body o E232 – Orthofenylfenolát sodný:
Může způsobovat alergickou reakci.
Nepovolené v ČR.
Nedoporučujeme.
Výroba E232
Orthofenylfenolát sodný se syntetizuje z fenyletheru.
Na co se používá orthofenylfenolát sodný?
Kromě potravinářství se E232 využívá také jako dezinfekční prostředek pro osivo. Protože je vysoce rozpustný, lze jej použít k postřiku nebo namáčení ovoce. Chemikálii lze také použít ke sterilizaci lékařského vybavení. Jeho zbytky lze snadno odstranit mytím.
Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E232:
- pomeranče
- citrony
- grapefruity
- jablka
- hrušky
Je E232 zdravé?
Orthofenylfenolát sodný může způsobit vážné podráždění při kontaktu s očima a je také známo, že způsobuje podráždění kůže. Navíc bylo doporučeno vyloučit ho z dětské výživy kvůli možnému způsobování hyperaktivity u dětí. Nežádoucí účinky byly zjištěny u studií na zvířatech – ledvinové problémy, nádory i reprodukční problémy.
Použití EU vs. USA vs. svět
V EU, Austrálii a na Novém Zélandu je zakázan kvůli svým prokázaným vedlejším účinkům.