Thiabendazol (E233), fungicid, který se u nás již nesmí používat. Zajímá vás proč? Pak čtěte dál!

Thiabendazol je syntetický fungicid, který se používá jako antibakteriální a protiplísňová syntetická konzervační látka v potravinářských výrobcích.

Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.

Hlavní důležité body o E233 – Thiabendazol:
Může způsobovat alergickou reakci.
Nevhodné pro děti.
Nepovolené v ČR.
Nedoporučujeme.

Výroba E233

Thiabendazol se získává synteticky z různých pesticidů.

Na co se používá thiabendazol?

Jedná se o hojně používaný fungicid, zejména se s ním postřikuje ovoce. Může to být také složka vodného roztoku, ve kterém je ovoce ponořeno. Používá se pouze na vnější povrch ovoce.

Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E233:

  • houby
  • hrušky
  • banány
  • pomeranče
  • brambory
  • maso
  • mléko

Je E233 zdravé?

V případě konzumace společně s E232 se u studií na zvířatech prokázal vznik nádorů a nežádoucí orgánové změny. Pokud však nekonzumujete ovocné slupky, nemělo by vám nic hrozit.

Použití EU vs. USA vs. svět

V EU, Austrálii a na Novém Zélandu je zakázan kvůli svým prokázaným vedlejším účinkům.

Použité zdroje

E233, www.ivyroses.com
E233: Thiabendazole , http://www.food-info.net