Nisin jakožto přírodní konzervant hraje důležitou roli při výrobě masných výrobků.
Jeho nejběžnější využití je jako konzervační látka v tavených sýrech a masných výrobcích.
Hlavní důležité body o E 234 – nisin
Je to konzervant
Je přírodní, pokud pochází z ovoce, ale na trhu je většinou syntetická, vyrobená z chemické výroby
Je vhodný pro děti, těhotné i kojící žen
Není to alergen a může snížit příznaky alergie způsobené jiným chemickým konzervačním prostředkem
Je veganský, pokud se při výrobě použije cukerné médium, jako je dextróza (není, pokud se jako médium použije například mléko)
Výroba E 234
Vyrábí se fermentací suroviny na bázi cukru s přidaným kvasničným extraktem pomocí bakterie Lactococcus lactis subsp. Lactis a vzniká světle hnědý prášek.
Kde se nisin (E 234) používá?
Tento konzervant se používá k zamezení kvasných procesů v potravinách, zamezení růstu bakterií a spór a výsledkem je prodloužená doba skladování.
Přidáním této složky do potravin pomáhá snížit intenzitu tepelné úpravy, a tím snížit ztráty nutričních hodnot konzervovaných potravin.
Používá se jako náhrada za dusitan sodný a kyselinu dusičnou (oba jsou zdraví škodlivé látky) v masných výrobcích, jako konzervant a zvýrazňovač barvy.
V procesu zpracování piva, zvyšuji sterilizační účinek chmele na termofilní bakterie, aniž by to mělo nepříznivý vliv na fermentační vlastnosti pivních kvasnic, a tím zajišťuje kvalitu a chuť piva.
Konkrétní potraviny
- President – sýr Camembert
- President – tavený sýr
- President – tavený sýr s modrou plísní
Je E234 zdravé?
Nisin je považován za bezpečnou látku.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Tento konzervant je bezpečný ke konzumaci a byl schválen jak v EU, tak USA, protože je přírodní a po perorálním požití se v trávicím traktu rychle přeměňuje na enzymy a aminokyseliny.