V přírodě ji doopravdy nalezneme v mravencích. Průmyslově se naštěstí vyrábí jinak.
Hlavní důležité body o konzervantu E236 – kyselině mravenčí:
· V nízkých koncentracích by měla být pro děti neškodná
· Ve vysokých koncentracích může vyvolat alergické reakce
· V Evropské unii je její používání zakázáno
Výroba E236
Průmyslově se kyselina mravenčí vyrábí zahříváním hydroxidu sodného a oxidu uhelnatého při tlaku 6-10 atmosfér a teplotě 210°C. Vodný roztok kyseliny se získává destilací sodné soli se zředěnou kyselinou sírovou.
V roce 2009 bylo celosvětově vyrobeno 720 tisíc tun kyseliny mravenčí a výroba byla víceméně rovnoměrně rozdělena mezi Evropu a Asii.
Můžeme ji nalézt i pod názvem „kyselina metanová“ a je to bezbarvá, štiplavá, žíravá kapalina.
Přirozeně se vyskytuje v jedu včel a mravenců. Mravenci z rodu Formica (odtud i název samotné kyseliny – formic acid) mohou stříkat kyselinu na svou kořist nebo bránit hnízdo. Nachází se ale třeba i v kopřivě dvoudomé.
Na co se kyselina mravenčí používá?
Používá se především ke konzervaci a jako antibakteriální prostředek v krmivech hospodářských zvířat. V Evropě se aplikuje na siláž, včetně čerstvého sena. V drůbežářském průmyslu se někdy přidává do krmiva, aby zabila bakterie E.coli.
Používá se i v kožedělném a textilním průmyslu. Některé estery kyseliny mravenčí se používají jako nosiče pro umělá aromata a ve výrobě parfémů. Používá se ale i v palivových článcích, různých typech čistících prostředků, jako odstraňovač vodního kamene a do prostředků na čištění záchodové mísy.
Aplikace kyseliny mravenčí byla ale hlášena i jako účinná léčba bradavic.
Je přísada E236 zdravá?
Kyselina mravenčí má nízkou toxicitu, proto se může používat i jako potravinářská přísada (byla testována na myších). Koncentrovaná kyselina se ale chová jako každá jiná žíravina – poleptá kůži.
Nebezpečí kyseliny mravenčí spočívá v koncentraci. V nízkých koncentracích je bezpečná a lidské tělo je schopné ji snadno metabolizuje a eliminuje. Ve vysoké koncentraci pak může způsobit poškození zraku, slepotu, poškodit ledviny a způsobit kožní alergie.
Použití v EU vs. USA vs. Svět
V EU, Austrálii a na Novém Zélandu je používání kyseliny mravenčí zakázáno. V USA je zatím povolena.