Octan draselný je draselná sůl kyseliny octové a může být použit jako regulátor kyselosti, aroma a konzervační látka, jako náhrada octanu sodného ke snížení sodíku v potravinách.
Ve farmacii je jeho hlavní použití jako alternativa k chloridu draselného k léčbě nízké hladiny draslíku.
Hlavní důležité body o E 261 – octan draselný
–Není přírodní, protože se vyrábí chemickou syntézou
–Je vhodný pro děti používá se do kojenecké výživy pro úpravu pH
–Není to alergen – ne zcela vhodný pro jedince s onemocněním ledvin
–Je veganský i bezlepkový
Výroba E261
Je to syntetická složka běžně vyráběná reakcí kyseliny octové s hydroxidem draselným nebo uhličitanem draselným.
Vzniká prášek nebo granule se slabým octovým zápachem.
Kde se octan draselný (E 261) používá?
Je to činidlo pro úpravu kyselosti potravin.
Aromatizační látka pro dodání octové chuti do bramborových lupínků, bramborových salátů a dalších svačinek.
Konzervant zabraňující růstu plísní a bakterií v masných výrobcích a prodloužení jejich trvanlivosti.
Lze ho navíc použít jako alternativu octanu sodného a diacetátu sodného v potravinách, kde je potřeba snížit hladinu sodíku.
Konkrétní potraviny
- Almar – losos obecný uzený
- Deli – toast kuře, slanina
- Odkolek – vánočka s rozinkami a mandlemi
Je E261 zdravé?
Ve zvýšených dávkách může působit potíže jedincům, kteří mají potíže s ledvinami. Jinak nebyly zjištěny žádné vedlejší účinky.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Jeho použití jako proti spékavá látka je schváleno, jak v EU, tak USA nebo Austrálii.