Octan vápenatý můžeme nalézt i pod názvy, jako jsou ethanolát vápenatý nebo vápenatá sůl kyseliny octové, která má podobu bílého krystalického prášku a výborně absorbuje vodu.
Mimo potravinářský průmysl se používá k regulaci vysoké hladiny fosfátů v krvi.
Hlavní důležité body o E 263 – octan vápenatý
Je to regulátor kyselosti
Není přírodního původu, díky výrobnímu procesu jí označujeme jako syntetický
Je vhodný pro děti
Není to běžný alergen
Je vhodný pro vegany i osoby trpící celiakií
Pojiva fosfátů na bázi vápníku mají při dlouhodobém užívání mohou vést ke kalcifikaci měkkých tkání a cév způsobené nadměrným usazením vápníku
Výroba E236
Je to syntetická sloučenina běžně vyráběná reakcí kyseliny octové s hydroxidem vápenatým nebo uhličitanem vápenatým.
Kde se octan vápenatý (E 263) používá?
Jakožto regulátor kyselosti je jasné, že se tato sloučenina bude v potravinářství používat činidlo pro úpravu kyselosti potravin a jako konzervační prostředek pro prodloužení jejich trvanlivosti.
Navíc může být také použit k obohacení potravin o vápník.
Nejčastěji se používá v pekařství jako konzervant, kde zabraňuje růstu mnoha bakterií a plísní (např. v chlebu).
Konkrétní výrobky
- Delta – chlebíčková veka
- Penam – závin s makovou náplní
- Crocodille triple – toast šunka, slanina, vejce
Je E 236 zdravé?
U octanu nebyly doposud zjištěny žádné nežádoucí účinky.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Při použití jako potravinářské přídatné látky je bezpečný a nemá téměř žádné vedlejší účinky. Byl schválen jak úřadem pro kontrolu potravin a léčiv v USA, tak Evropským úřadem pro bezpečnost potravin.