Neškodná kyselina octová bezvodá (E265) se v Evropě nepoužívá. Kde ve světě ji můžete najít?

Kyselina octová bezvodá (E265) je sloučenina, která se používá jako konzervační látka.

Látka vypadá jako bezbarvý nebo bílý krystalický prášek. Nemá žádný zápach. Ve vodě je nerozpustný, ale lze ho rozpustit v organických rozpouštědlech.

Hlavní důležité body o E265 – kyselina octová bezvodá:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je v potravinářství zakázané.
Není vhodné pro děti.
Není to častý alergen.

Výroba E265

V přírodě se tato látka nevyskytuje. Vyrábí se synteticky chemickým procesem s použitím methylacetátu, oxidu uhelnatého nebo pyridinu.

Na co se používá kyselina octová bezvodá?

V potravinářském průmyslu má látka hned několik použití. Konzervant E265 působí proti plísním a bakteriím.

V dýních a jahodách může zabránit nadýmání po jejich konzumaci.

Použít ji lze také při ošetření sýrů, aby se u nich nevytvořila plíseň.

Je E265 zdravý?

Výzkumy a testování na zvířatech neodhalilo žádné vedlejší účinky. Škodlivé může být jen ve vysokých dávkách, kdy může způsobit poškození orgánů.

Použití EU vs. USA vs. svět

V celé Evropské unii používání E265 není v potravinářském průmyslu povoleno. To samé platí i pro mnoho dalších zemí po celém světě.

Ve Spojených státech je použití povolené, ale pouze při výrobě sýrů a podobných produktů.

Použité zdroje

E265 - Dehydroacetic acid, https://world.openfoodfacts.org/
Dehydroacetic acid, https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page 11. 08. 2022