Močovina, též diamid kyseliny uhličité, urea nebo karbamid je organická sloučenina uhlíku, dusíku, kyslíku a vodíku. Hraje důležitou roli v metabolismu sloučenin obsahujících dusík u zvířat a je hlavní látkou obsahující dusík v moči savců.
Je to bezbarvá pevná látka bez zápachu, vysoce rozpustná ve vodě a prakticky netoxická.
Potraviny s tímto potravinářským aditivem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.
Hlavní důležité body o E927b– Močovina:
Jedná se o látku zlepšující mouku.
Je povolené v ČR.
Nedoporučujeme.
Výroba E927b
Močovina se získává z amoniaku a oxidu uhličitého.
Na co se močovina používá?
Močovina má v potravinářském průmyslu číslo E927b a působí jako kvasnicová živina pro fermentované produkty. Také vyvolává hnědnutí u komerčního pečiva.
Dále je široce používána v hnojivech jako zdroj dusíku a je důležitou surovinou pro chemický průmysl.
V lékařském použití se krémy obsahující močovinu používajína podporu rehydratace pokožky. Je také součástí některých pleťových krémů, zvlhčovačů, vlasových kondicionérů a šamponů.
Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E927b:
- víno
- pivo
- komerčně vyráběné pečivo
- žvýkačky
Je E927b zdravé?
V bezpečném množství nebyly hlášeny žádné nežádoucí účinky.
Použití v EU vs. USA vs. svět
E927b je schváleno pro použití jako potravinářská přísada v EU a obecně uznáváno jako bezpečná potravinářská látka v USA.