Kyselina propionová je také známá jako propanová a je to přirozeně se vyskytující kyselina, kterou lze použít i jako konzervační prostředek v potravinách.
Je to těkavá kyselina, která se vyskytuje v olejové formě s mírně štiplavým a žluklým zápachem.
Tato složka se používá k potlačení růstu plísní v pečivu a sýrech.
Přirozeně se vyskytuje v mléčných výrobcích, jako je máslo a sýr.
V našem těle je produkována štěpením aminokyselin a oxidací mastných kyselin. Kyselina propionová se také vyskytuje v potu a u některých lidí způsobuje, že zapáchají po octu.
Hlavní důležité body o E 280 – kyselina propionová
Je přírodního původu a běžně je produkována i naším tělem
Je vhodná pro děti
Není to běžný alergen – u citlivějších jedinců může dojít k podráždění očí nebo průjmu
Tato složka je veganská i bezlepková
Výroba E280
Kyselina může být produkována chemickou syntézou nebo bakteriální fermentací.
Kde se kyselina propionová (E 280) používá?
Tato kyselina se primárně používá jako prostředek, který zabraňuje růstu plísní.
Používá se také jako konzervační činidlo v chlebu, tortillách, sýrech a dortech.
Je E280 zdravé?
Pokud patříte mezi jedince trpící na bolest hlavy nebo migrény, může vám jednu přivodit. Dále může způsobit alergickou reakci na kůži, bolest břicha, ale i náladovost.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Její bezpečnost ke konzumaci byla schválena americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a Evropským úřadem pro bezpečnost potravin. Je schválenou přísadou v Austrálii a na Novém Zélandu.
Kyselina je obecně považována za bezpečnou, pokud se používá jako antimikrobiální činidlo a aromatizační činidlo v potravinách.