Proč se do některých potravin přidává propionan draselný (E283) a má nějaké nežádoucí účinky?

Propionan vápenatý je draselná sůl kyseliny propionové, což je přírodní kyselina, která je přítomná v malém množství v mnoha potravinách. Někdy je ve vysokých koncentracích produkovaná bakteriemi ve fermentovaných potravinách. Nachází se také v našem tlustém střevě.

Používá se jako konzervant proti plísním, čímž prodlužuje trvanlivost potravin.

Potraviny s tímto potravinářským aditivem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.

Hlavní důležité body o 283– Propionan draselný:
Jedná se o konzervant.
Není vhodné pro děti.
Může způsobovat alergickou reakci.
Doporučujeme 3/5.

Výroba E283

Propionan draselný se synteticky získává se z hydroxidu draselného a kyseliny propionové, ale můžeme přirozeně se nachází i v některých potravinách či v našem těle.

Na co se propionan draselný používá?

E283 působí jako antimikrobiální konzervační látka v potravinářských výrobcích, zejména v pečivu.

Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E283:

  • pekárenské produkty
  • mouka
  • tavené sýry
  • čokoláda
  • masné výrobky

Je E283 zdravé?

Nejsou známy žádné vedlejší účinky propionanu vápenatého. Ve vzácných případech mohou někteří jedinci pociťovat bolesti hlavy nebo migrény.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání E283 jako potravinářského aditiva v potravinách je schváleno v EU, v USA však nikoli.

Použité zdroje

E283: Potassium propionate , www.food-info.net
E283 , www.ivyroses.com
E283; Potassium Propionate, www.1source.com