Kyselina fumarová je nejsilnější organická potravinářská kyselina, běžně používaná jako ochucovadlo a činidlo pro kontrolu pH.
Hlavní důležité body o E 297 – kyselina fumarová
Je přírodního původu, pokud je vyrobena fermentací, jinak jde o syntetickou látku
Je bezpečná pro děti, těhotné i kojící ženy
Není to běžný alergen
Je vhodný pro vegany i osoby s bezlepkovou dietou
Výroba E297
Přirozeně se vyskytuje v dýmějovém hřibu, lišejníku a islandském mechu. Také se vyskytuje v ovoci, jako je jablko a meloun.
Kyselina fumarová může být vyrobena izomerizací kyseliny maleinové nebo fermentací glukózy. Vznikne bílý nebo téměř bílý krystalický kyselí prášek nebo granule. Kyselost je asi 1,5 krát vyšší než kyselina citronová.
Kde se kyselina fumarová (E297) používá?
V nápoji funguje kyselina jako činidlo pro kontrolu PH a zvýrazňovač chuti.
Pečivo a tortilly: jako kypřící činidlo a působí také jako ochucovadlo slaného pečiva.
Cukrovinky a dezerty: zlepšuje vlhkost těsta.
Konkrétní produkty
- Haribo
- Jelly Beans
- Orbit – borůvka
Je E297 zdravé?
Kyselina fumarová a její vápenaté, železnaté, hořečnaté, draselné a sodné soli mohou být bezpečně používány v potravinách.
Bylo zjištěno jen málo vedlejších účincích, ale může vyvolat některé příznaky alergie, jako jsou bolesti hlavy, průjem, nevolnost.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Bezpečnost při použití jako okyselující látky byla schválena, jak v USA, tak v EU.