Kyselina askorbová existuje ve čtyřech formách. Kyselina L – askorbová (vitamín C), kyselina D – askorbová, kyselina L – isoaskorbová a kyselina D – isoaskorbová. Poslední tři nemají téměř žádnou vitaminovou hodnotu.
Kyselina askorbová je látka rozpustná ve vodě. Podílí se na mnoha důležitých funkcích v lidském těle. Je známým antioxidantem, tzn., že chrání naše tělo před neblahým vlivem okolí.
Hlavní důležité body o E300 – kyselině askorbové:
Je to přírodní látka
Použití v ČR je povolené
Je vhodná pro děti
Není to alergen
Výroba E300
Kyselina askorbová je rostlinná látka. Vzniká syntézou, anebo biosyntézou. V přírodě ji najdeme například v paprikách, bobulovém ovoci, citrusech, ale také v bílém zelí, anebo ve špenátu a bramborech.
Na co se používá kyselina askorbová?
Kyselina askorbová je využívaná v potravinářství, anebo ve farmaceutickém průmyslu.
- V potravinářství například jako stabilizátor barvy potravin (uzeniny, nápoje, předvařená jídla)
- Do některých potravin se přidává, aby se tímto obohacené výrobky lépe prodávaly (např. mléko, jogurty)
- Ve farmacii se užívá vnitřně jako prevence rakoviny, nachlazení, pro posílení cév a na podporu hojení
Je kyselina askorbová zdravá?
Kyselina askorbová je považována za zdraví prospěšnou.
Neměli bychom užívat nadměrné množství vitamínu C, pouze doporučené dávky na příbalových letácích.
Použití v EU vs. USA vs. svět
V EU, Spojených státech i dalších zemích je použití E300 povolené.