Askorban sodný (L-askorban sodný) je vysoce reaktivní sodná sůl (a jeden ze čtyř minerálních askorbátů) kyseliny askorbové, která funguje jako antioxidant a regulátor kyselosti. Jedná se o bílý nebo téměř bílý krystalický prášek bez zápachu, který na světle tmavne. Skvěle se také rozpouští ve vodě.
Potraviny s tímto aditivem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.
Hlavní důležité body o E301 – Askorban sodný:
Je bezpečné.
Jedná se o antioxidant.
Doporučujeme.
Výroba E301
Ačkoli je askorban sodný přírodním antioxidantem vyskytujícím se ve většině ovoce a zeleniny, může být také vyroben synteticky fermentací a oxidací glukózy, aby byl zdrojem vitamínu C.
Na co se používá askorban sodný?
V potravinářství se využívá hlavně jako antioxidant a také zvýrazňovač chuti a regulátor kyselosti u pekařských výrobků. Zabraňuje hnědnutí ovoce (zejména citrusových plodů) a tvorbě nitrosaminů v mase. Kromě toho se aktivně používá při výrobě mnoha druhů margarínu a majonézy, protože přidání tohoto prášku výrazně prodlužuje trvanlivost výrobků. Také neutralizuje toxické účinky dusičnanů. Jeho použití v potravinách umožňuje snížit dávku dusičnanů a některých případech ji nepoužít vůbec.
Kromě potravinářství se také používá ve farmakologii jako součást antivirotik, v komplexech vitamínů a jako samostatný vitamín C. Setkáme se s ním i v kosmetických přípravcích proti stárnutí, šamponech a dětské kosmetice. Účinně bojuje proti bakteriím, které způsobují záněty kůže. Přidává se i do hospodářského krmiva jako vitaminový doplněk.
Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E301:
- hluboce zmrazené ryby
- klobásy
- párky
- masové konzervy
- cereálie
- kojenecká výživa
- brambory
- konzervované ovoce
- nealkoholické nápoje
- pivo
- víno
Je E301 zdravé?
Askorban sodný není alergen a navíc je schopen aktivovat ochranné funkce těla a také regulovat vstřebávání stopových prvků a vitamínů z potravy.
S opatrností by ho měli brát pouze lidé s onemocněním močových cest a se selháním ledvin. Přebytek askorbanu sodného se v těle oxiduje na kyselinu šťavelovou, která začíná aktivně interagovat s vápníkem. V důsledku toho vzniká oxolát, ze kterého se tvoří ledvinové kameny.
Použití EU vs. USA vs. svět
E301 je schváleno pro použití jako potravinářská přísada v EU a obecně uznáváno jako bezpečná potravinářská látka v USA, Austrálii i na Novém Zélandu.