Askorban vápenatý (L-askorban vápenatý) je vápenatá sůl kyseliny askorbové, která funguje jako antioxidant a regulátor kyselosti. Jedná se o bílý až světle žlutý prášek bez zápachu.
Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.
Hlavní důležité body o E302 – Askorban vápenatý:
Je bezpečné.
Jedná se o antioxidant.
Doporučujeme.
Výroba E302
Ačkoli je askorban sodný přírodním antioxidantem vyskytujícím se ve většině ovoce a zeleniny, může být také vyroben synteticky fermentací a oxidací glukózy.
Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E302:
- pekárenské výrobky
- sušenky
- snídaňové cereálie
- nealkoholické nápoje
- omáčky
- olivy
- uzeniny
- mražené pizzy
Je E302 zdravé?
Askorbát sodný není alergen a navíc je nezbytný pro růst, zdravé zuby, dásně, kosti, kůži a krevní cévy. Napomáhá také vstřebávání železa.
Ve vysokých dávkách však může způsobit průjem a ledvinové kameny.
Použití EU vs. USA vs. svět
E302 je schváleno pro použití jako potravinářská přísada v EU a obecně uznáváno jako bezpečná potravinářská látka v USA, Austrálii i na Novém Zélandu.