Askorbylpalmitát (E304) slouží jako syntetický antioxidant v potravinách a nápojích. Víte, jak se vyrábí?

Prvně je důležité si definovat estery mastných kyselin s kyselinou askorbovou. Dělíme je na askorbylpalmitáty a askorbylstearát. My si představíme askorbylpamitát (E304 (i)).

E304 (i) je ester tvořený z kyseliny askorbové a dalších kyselin vytvářejících v tucích rozpustnou formu vitamínu C. Je to bílá nebo žlutobílá pevná látka.

Hlavní body o E304 – askorbylpalmitát:

Je živočišného původu.
Jedná se o bezpečnou látku.
Vhodné pro děti.
Schválen EU.

Výroba E304

Askorbylpamitát se vyrábí esterifikací palmitátu mastné kyseliny a kyseliny askorbové. Kyselina askorbová je také známá jako vitamín C.

Kde se askorbylpalmitát používá?

Tento antioxidant naleznete v potravinách jako jsou:

  • cereálie
  • majonézy
  • oleje
  • margaríny
  • zpracované maso

Je E304 zdravé?

Při konzumaci nehrozí žádné vedlejší negativní účinky.

Nemusí být vhodné pro vegetariány, protože kyselina palmitová, která se používá k jeho výrobě může pocházet ze živočišného tuku.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Askorbylpalmitát je potravinářská přísada schválená EU. Dále se používá v USA, Kanadě, Austrálii a na Novém Zélandu.

Použité zdroje

E304, www.chemeurope.com
Antioxidant E304(i) - Complete Information Including Health Benefits, Selection Guide and Usage Tips, www.justgotochef.com
E304 (i) : Antioxidant : Food Additive : Diet and Nutrition, www.ivyroses.com
Ascorbyl palmitate, www.en.wikipedia.org