Propylgallát je antioxidant, který se nachází v mnoha potravinářských výrobcích. Chrání především před oxidací způsobenou volnými radikály. Je to bílá až krémově bílá, krystalická látka bez zápachu s mírně nahořklou chutí. Jeho nevýhodou je, že se stává nestabilním při vysokých teplotách, což omezuje jeho použití v potravinách a nápojích.
Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.
Hlavní důležité body o E310 – Propylgallát:
Může způsobovat alergickou reakci.
Jedná se o antioxidant.
Nedoporučujeme.
Výroba E310
Propylgallát se vyrábí esterifikací (výroba esteru reakcí alkoholu a kyseliny) kyseliny gallové, produkované v rostlinných taninech.
Na co se používá propylgallát?
E310 se používá jako syntetický antioxidant v tučných potravinách a nápojích (zejména k prevenci žluknutí olejů) a také v kosmetice, lepidlech a lubrikantech.
Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E310
- cereálie
- mléko
- sýry
- salátové dresinky
- tuky
- oleje
Je E310 zdravé?
Propylgallát se nepřidává do potravin určených pro kojence a malé děti z důvodu, že může způsobovat poruchy krve. Může být také zodpovědný za podráždění žaludku a pokožky, poškození ledvin a jater a může může také způsobovat alergie vedoucí k dýchacím potížím.
Použití EU vs. USA vs. svět
E310 je schváleno pro použití jako potravinářská přísada v EU a to v omezeném množství v určitých potravinách a obecně uznáváno jako potravinářská látka v USA, Austrálii i na Novém Zélandu.