Dodecylgallát (laurylgallát) je syntetický antioxidant, který chrání především před oxidací způsobenou volnými radikály. Jedná se o bílou až krémově bílou krystalickou pevnou látku bez zápachu.
Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek. Existuje však možnost, že kyselina laurová používaná pro laurylalkohol mohla být získána z živočišného tuku, ačkoli hlavním zdrojem byl rostlinný tuk. Použití živočišného tuku tak nelze zcela vyloučit.
Hlavní důležité body o E312 – Dodecylgallát:
Může způsobovat alergickou reakci.
Nevhodné pro děti.
Nepovolené v ČR.
Nedoporučujeme.
Výroba E312
Oktylgallát se vyrábí esterifikací (výroba esteru reakcí alkoholu a kyseliny) laurylalkoholu a kyseliny gallové, produkované v rostlinných taninech.
Na co se používá dodecylgallát?
E312 se používá jako antioxidant v tučných potravinách a nápojích (zejména k prevenci žluknutí olejů) a také v kosmetice, lepidlech a lubrikantech.
Příklady potravin a nápojů, který někdy obsahují E312:
- cereálie
- mléko
- sýry
- salátové dresinky
- tuky
- oleje
- margaríny
- žvýkačky
- polévky
Je E312 zdravé?
Oktylgallát se ve střevech rozkládá zpět na kyselinu galovou a laurylalkohol. O kyselině gallové se říká, že ve vysokých koncentracích způsobuje podráždění kůže, jako je ekzém, a také hyperaktivitu a podráždění žaludeční sliznice.
Použití EU vs. USA vs. svět
E312 je pro použití jako potravinářská přísada v EU zakázáno, ale v USA je schváleno pro použití v některých potravinách.