Proč je dodecylgallát (E312) nebezpečný a jaké je jeho použití?

Dodecylgallát (laurylgallát) je syntetický antioxidant, který chrání především před oxidací způsobenou volnými radikály. Jedná se o bílou až krémově bílou krystalickou pevnou látku bez zápachu.

Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek. Existuje však možnost, že kyselina laurová používaná pro laurylalkohol mohla být získána z živočišného tuku, ačkoli hlavním zdrojem byl rostlinný tuk. Použití živočišného tuku tak nelze zcela vyloučit.

Hlavní důležité body o E312 – Dodecylgallát:
Může způsobovat alergickou reakci.
Nevhodné pro děti.
Nepovolené v ČR.
Nedoporučujeme.

Výroba E312

Oktylgallát se vyrábí esterifikací (výroba esteru reakcí alkoholu a kyseliny) laurylalkoholu a kyseliny gallové, produkované v rostlinných taninech.

Na co se používá dodecylgallát?

E312 se používá jako antioxidant v tučných potravinách a nápojích (zejména k prevenci žluknutí olejů) a také v kosmetice, lepidlech a lubrikantech.

Příklady potravin a nápojů, který někdy obsahují E312:

  • cereálie
  • mléko
  • sýry
  • salátové dresinky
  • tuky
  • oleje
  • margaríny
  • žvýkačky
  • polévky

Je E312 zdravé?

Oktylgallát se ve střevech rozkládá zpět na kyselinu galovou a laurylalkohol. O kyselině gallové se říká, že ve vysokých koncentracích způsobuje podráždění kůže, jako je ekzém, a také hyperaktivitu a podráždění žaludeční sliznice.

Použití EU vs. USA vs. svět

E312 je pro použití jako potravinářská přísada v EU zakázáno, ale v USA je schváleno pro použití v některých potravinách.

Použité zdroje

E312, www.ivyroses.com