Kyselina erythorbová se v USA těší velké oblibě, a to zejména potom, co v roce 1986, bylo používání siřičitanů jako konzervačních látek na syrovém ovoci a zelenině zakázáno.
Je to bílá až slabě žlutá krystalická látka, která je součástí kyseliny askorbové, jinak známé jako vitamin C.
Tento stabilizátor lze použít jako antioxidant, konzervant a stabilizátor barvy ve zpracovaných masných a rybích výrobcích.
Hlavní důležité body o E 315 – kyselina erythorbová
Není přírodního původu, díky výrobnímu procesu jí označujeme jako syntetický
Je vhodná pro děti
Není to běžný alergen
Je vhodná pro vegany i osoby trpící celiakií
Výroba E315
Vzniká jako vedlejší produkt při organické syntéze kyseliny askorbové.
Kde se kyselina erythorbová (E 315) používá?
Obecně se používá ke stabilizaci barvy a prevenci oxidace v masných výrobcích, ovoci a zelenině, kde zachovává chuť a prodlužuje jejich trvanlivost.
Hlavní použití v potravinářském průmyslu je v masných výrobcích, ovoci a zelenině a také v nealkoholických nápojích a pivu.
Konkrétní produkty
- LE & CO – šunka nejvyšší jakosti
- Krásno – Valašská klobása
- Vodňanské kuře – kuřecí párky
Je E315 zdravé?
Doposud u ní nebyly zjištěny žádné nežádoucí účinky.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Bezpečnost tohoto stabilizátoru byla potvrzena americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv, Evropským úřadem pro bezpečnost potravin i v Austrálii a na Novém Zélandu.