Mléčnan sodný (E325) se nachází přirozeně v našich střevech. Jaké je jeho využití v potravinářství?

Mléčnan sodný (laktát sodný) je sodná sůl kyseliny mléčné, což je přírodní kyselina produkovaná bakteriemi ve fermentovaných potravinách. Je také produkován ve velkém množství v tlustém střevě rezidentními bakteriemi. Má mírně slanou chuť. Jedná se o téměř bezbarvou viskózní kapalinu, která funguje jako regulátor kyselosti, antioxidant, zahušťovadlo a zvlhčující látku.

Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek. Jelikož v mléčnanu sodném chybí mléčný protein, mohou ho konzumovat i ti, kteří trpí intolerancí laktózy.

Hlavní důležité body o E325 – Mléčnan sodný:
Je bezpečné.
Látka živočišného původu.
Nevhodné pro děti.
Doporučujeme.

Výroba E325

Mléčnan sodný se vyrábí fermentací zdroje cukru, jako je kukuřice nebo řepa, a poté neutralizací výsledné kyseliny mléčné.

Na co se používá mléčnan sodný?

Kyselina mléčná a laktáty se používají jako konzervanty především proti kvasinkám a plísním. Používá se také ke zvýšení stability antioxidantů a k zabránění vysychání různých produktů. Kromě v potravinářství se využívá také v šamponech a tekutých mýdlech, protože je účinným zvlhčovačem.

Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E325:

  • sýry
  • sladkosti
  • zmrzlina
  • ovocná želé
  • polévky
  • konzervované ovoce
  • masné výrobky ve vaukovém balení, zejména mražené
  • pekařské výrobky
  • likéry

Je E325 zdravé?

Nebyly prokázány žádné vedlejší účinky u dospělých. D- nebo DL-laktáty (stereoizomery) by neměly být podávány kojencům a malým dětem, protože se u nich ještě nevyvinuly vhodné enzymy v játrech, které by tyto formy laktátu metabolizovaly.

Použití EU vs. USA vs. svět

E325 je schváleno pro použití jako potravinářská přísada v EU a obecně uznáváno jako bezpečná potravinářská látka v USA, Austrálii a na Novém Zélandu.

Použité zdroje

E325: Sodium lactate , www.food-info.net
E325; Sodium Lactate, www.1source.com