Mléčnan draselný (laktát draselný) je draselná sůl kyseliny mléčné, což je přírodní kyselina produkovaná bakteriemi ve fermentovaných potravinách. Je také produkován ve velkém množství v tlustém střevě rezidentními bakteriemi. Jedná se o antioxidant a regulátor kyselosti.
Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek. Jelikož v mléčnanu sodném chybí mléčný protein, mohou ho konzumovat i ti, kteří trpí intolerancí laktózy.
Hlavní důležité body o E326 – Mléčnan draselný:
Je bezpečné.
Látka živočišného původu.
Nevhodné pro děti.
Doporučujeme.
Výroba E326
Mléčnan sodný se vyrábí fermentací zdroje cukru, jako je kukuřice nebo řepa, a poté neutralizací výsledné kyseliny mléčné.
Na co se používá mléčnan draselný?
Kyselina mléčná a laktáty se používají jako konzervanty především proti kvasinkám a plísním. Používá se také ke zvýšení stability antioxidantů a k zabránění vysychání různých produktů. Využívá se také v hasících přístrojích.
Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E326:
- sýry
- sladkosti
- zmrzlina
- ovocná želé
- polévky
- konzervované ovoce
- masné produkty
Je E326 zdravé?
Nebyly prokázány žádné vedlejší účinky u dospělých. D- nebo DL-laktáty (stereoizomery) by neměly být podávány kojencům a malým dětem, protože se u nich ještě nevyvinuly vhodné enzymy v játrech, které by tyto formy laktátu metabolizovaly.
Použití v EU vs. USA vs. svět
E326 je schváleno pro použití jako potravinářská přísada v EU a obecně uznáváno jako bezpečná potravinářská látka v USA, Austrálii a na Novém Zélandu.