Mléčnan vápenatý (E327) je látka s mnoha využitími. Chcete vědět, které to jsou?

Mléčnan vápenatý (laktát vápenatý) je vápenatá sůl kyseliny mléčné, což je přírodní kyselina produkovaná bakteriemi ve fermentovaných potravinách. Je také produkován ve velkém množství v tlustém střevě rezidentními bakteriemi. Obvykle se přidává do široké škály potravin, aby zlepšil jejich strukturu a chuť a pomohl prodloužit jejich trvanlivost. Jedná se o bílou nebo krémovou látky téměř bez zápachu, která funguje jako ztužovač, zvýrazňovač chuti nebo ochucovadlo, kypřící činidlo, doplněk výživy, stabilizátor a zahušťovadlo.

Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek. Jelikož v mléčnanu sodném chybí mléčný protein, mohou ho konzumovat i ti, kteří trpí intolerancí laktózy.

Hlavní důležité body o E327 – Mléčnan vápenatý:
Je bezpečné.
Látka živočišného původu.
Nevhodné pro děti.
Doporučujeme.

Výroba E327

Mléčnan vápenatý se komerčně vyrábí neutralizací kyseliny mléčné pomocí uhličitanu vápenatého nebo hydroxidu vápenatého.

Na co se používá mléčnan vápenatý?

Kyselina mléčná a laktáty se používají jako konzervanty především proti kvasinkám a plísním. Používá se také ke stabilizaci struktury ovoce, zeleniny a brambor při zpracování. Má také antioxidační aktivitu.

Je součástí některých prášků do pečiva obsahujících pyrofosforečnan sodný. Dodává jim vápník, aby zpomalil kynutí. Přidává se do potravin bez cukru, aby se zabránilo zubnímu kazu. Při přidání do žvýkaček obsahujících xylitol zvyšuje remineralizaci zubní skloviny.

Mléčnan vápenatý se také využívá jako přísada do léků nebo určitých typů doplňků vápníku. Můžete ho najít i v krmivech pro zvířata či ho použít k úpravě vody, aby byla vhodná pro lidskou spotřebu.

Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E327:

  • smetana
  • sýry
  • zmrzlina
  • polévky
  • prášek do pečiva
  • ovocné džemy a marmelády
  • pivo
  • konzervované ovoce a zelenina
  • máslo, margarín a dalších druhů tuků používaných k vaření a smažení
  • čerstvé těstoviny

Je E327 zdravé?

Nebyly prokázány žádné vedlejší účinky u dospělých. D- nebo DL-laktáty (stereoizomery) by neměly být podávány kojencům a malým dětem, protože se u nich ještě nevyvinuly vhodné enzymy v játrech, které by tyto formy laktátu metabolizovaly.

Použití EU vs. USA vs. svět

E327 je schváleno pro použití jako potravinářská přísada v EU a obecně uznáváno jako bezpečná potravinářská látka v USA, Austrálii a na Novém Zélandu.

Použité zdroje

E327: Calcium lactate , www.food-info.net
Calcium Lactate: Uses, Benefits, and Side Effects, Alina Petre, www.healthline.com 04. 11. 2020
E327; Calcium Lactate, www.1source.com