Citronany vápenaté (citráty vápenaté) jsou vápenaté soli kyseliny citrónové, což je sloučenina nacházející se v každém živém organismu, neboť je součástí klíčových metabolických drah ve všech tělesných buňkách. Její velká koncentrace se nachází v citrusových plodech, kiwi, jahodách a mnoha dalších druzích ovoce. Citrát vápenatý je bílý prášek bez zápachu s kyselou chutí.
Mezi citronany vápenaté patří:
- E333 (i) Monokalcium citrát
- E333 (ii) Dikalciumcitrát
- E333 (iii) Trikalcium citrát
Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.
Hlavní důležité body o E333 – Citronany vápenaté:
Je bezpečné.
Jedná se o sekvestranty.
Doporučujeme.
Výroba E333
Citronany vápenaté se komečně vyrábí reakcí hydroxidu vápenatého s kyselinou citrónovou.
Na co se používají citronany vápenaté?
Citrát vápenatý se používá jako regulátor kyselosti, k navázání kovových iontů a ke zlepšení textury konzervované zeleniny.
Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E333:
- zmrzlina
- víno
- sycené nápoje
- sladkosti
- džemy
- kondenzované mléko
- sušené mléko
- tavené sýry
- výrobky na bázi želatiny
- vafle
- sušenky
- palačinky
- dorty
- koláče
- mražená zelenina
Je E333 zdravé?
Kyselina citronová je normální složkou tělesných buněk a tělo ji odbourá a využije bez vedlejších účinků. Byly hlášeny pseudoalergické reakce (nesnášenlivost), ale ty jsou velmi vzácné. Lidé s takovou intolerancí by se také měli vyvarovat veškerého měkkého ovoce a bobulovin a výrobků z nich. Kyselina citronová nezpůsobuje alergické reakce u lidí, kteří jsou alergičtí na pomeranče a jiné citrusové plody, protože se komerčně vyrábí z cukru, nikoli z ovoce.
Použití EU vs. USA vs. svět
E333 je schváleno pro použití jako potravináská přísada v EU a obecně uznáváno jako bezpečná potravinářská látka v USA, Austrálii a na Novém Zélandu.